Satellieten moeten mysterie van de maan ontrafelen

Een impressie van hoe de Grail-satellieten werken (Beeld NASA)

De satellieten Grail-A en Grail-B hebben de maan bereikt. Ze zullen vanuit hun baan om het hemellichaam de zwaartekracht meten.

Mysterieuze buur

Via radiosignalen zullen de satellieten heel precies de afstand ten opzichte van elkaar bepalen. Als de zwaartekracht verandert door metalen onder het maanoppervlak of bergen, verandert de snelheid en daarmee de onderlinge afstand van het duo.  De metingen geven dus indirect aan hoe het landschap er op een bepaalde plek uitziet en waar de grond van is gemaakt.  Wetenschappers hopen zo ook meer te leren over het ontstaan van de maan. Daarover is nog zeer weinig bekend. De meetmethode is trouwens hetzelfde als die van GRACE, waarmee al sinds 2002 de Aarde wordt bestudeerd.

Voorbereiding

De snelheid en baan van de satellieten wordt de komende maanden afgesteld. Ze kunnen dan in maart met de metingen beginnen. Dat gebeurt vanaf een hoogte van 55 kilometer, met een omlooptijd van een kleine 2 uur.

Foto’s

Zowel Grail-A als Grail-B is uitgerust met een camera, genaamd MoonKAM. Daarmee worden plaatjes geschoten, puur voor educatie en informatievoorziening. De komende maanden kan je het werk van de MoonKAMs hier volgen.  Zoals gebruikelijk heeft NASA veel interessante informatie over de missie online gezet. Bekijk hieronder het moment van aankomst van Grail-A, met bijbehorend applaus in de controlekamer.

Lees ook:Stukjes van Marssonde storten 15 januari neer
Lees ook:Maansverduistering op komst
Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek krijgt minder geld dan gedacht
Lees ook:Omstreden onderzoek naar vogelgriep stilgelegd
Lees ook:Slimme raven gebruiken gebarentaal in de liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.