Stukjes van Marssonde storten 15 januari neer

Phobos-Grunt in betere tijden (NPO Lavochkin)

De kapotte Russische Marssonde Phobos-Grunt daalt zondag 15 januari in stukjes neer op Aarde. Dat is de verwachting van Russische experts. De sonde werd op 9 november gelanceerd, maar kwam niet verder dan een baan om de Aarde.

Snel weer terug

Het ruimtevaartuig had bodemmonsters moeten verzamelen van Phobos, een maan van Mars. De geplande reis van 2,5 jaar was mede bedoeld als voorloper van een Russische bemande missie naar Mars.  Maar de sonde bleef dus dicht bij huis steken, en pogingen om dat nog te veranderen waren tevergeefs.  De Russische autoriteiten hadden al ongeveer  gemeld wanneer Phobos-Grunt zou neerstorten, maar noemden toen nog geen precieze dag. Het kan trouwens dat de datum alsnog iets verandert.

Sonde van het geld

De sonde kostte zo’n 128 miljoen euro.  Het gewicht is 13,5 ton, maar daarvan is 11 ton brandstof. Na verbranding in de atmosfeer blijft er naar verwachting zo’n 200 kilo aan brokstukken over.

Alweer mislukt

Het Russische ruimtevaartprogramma kent de laatste tijd veel tegenslag. Zo stortte een onbemand schip neer dat bedoeld was voor het ISS, ging een militaire satelliet verloren en belandden drie navigatiesatellieten in de oceaan. Twee weken geleden crashte nog eens een Sojoezraket bij een Siberisch dorp.  Wat dat betreft doet NASA het de laatste tijd beter, de GRAIL-missie is vooralsnog een succes.

Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars
Lees ook:Diepste punt oceaan in kaart gebracht
Lees ook:Kuipers over Aarde: ‘Het is allemaal niet zo veel’
Lees ook:Slechte slapers komen vaker op tijd
Lees ook:Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.