Kuipers over Aarde: ‘Het is allemaal niet zo veel’

Foto AndreKuipers.nl

André Kuipers heeft vanmiddag live bij RTL  (online en Nederland 1 verslag gedaan van zijn ruimtereis (UPDATE 2: video’s RTL en NOS toegevoegd). De astronaut vertelde over zijn werk, hoe de Aarde eruit ziet en hoe het ISS ruikt. Wat opviel was dat Kuipers serieus sprak over zaken als het mileu en zijn onderzoek, maar ook rondjes draaide in beeld en grappen maakte.

Video interview RTL

Video interview NOS

Dun schilletje

Beide omroepen hadden kort de tijd, maar de interviews waren interessant en vermakelijk. Bij RTL vertelde Kuipers  dat hij vier keer oud en nieuw had gevierd. Daarnaast sprak hij over de verschillende soorten onderzoek die hij doet. Ook legde de astronaut uit aan Rik Nieman dat de atmosfeer van de Aarde eruit ziet als een ‘dun schilletje’. Kuipers benadrukte daarmee de kwetsbaarheid van onze planeet. ‘Onze bronnen zijn niet onbeperkt. Het is allemaal niet zo veel’, aldus Kuipers, die als voorbeeld gaf hoe snel hij over hele oerwouden heenvloog.

 

Hoe ruikt het daar?

De NOS had Peter Kuipers (broer van) uitgenodigd in de studio. Hij vroeg André naar de geur in het International Space Station. Die was eerst ‘chemisch’ en olie-achtig, maar inmiddels was de astronaut eraan  gewend. Verder zei de Nederlandse ruimtevaarder over de prachtige plekken die hij kon zien, zoals eilanden in de Stille Zuidzee, en Nederland, ‘als het niet bewolkt is.

‘Ik haal de wereld even weg’

Typisch voor beide interviews was dat het gebrek aan zwaartekracht aparte momenten opleverde. Bij RTL gaf Kuipers al ronddraaiend antwoord op een vraag en viel de audio even weg. Op Nederland 1 vloog de camera even weg. Ook zweefde een wereldbol voor het beeld, die Kuipers verwijderde:  ’ik haal de wereld even weg’.

Vanavond is op Nederland 1 om 19.25 een terugblik te zien van de veelbesproken reis.

 

Meer informatie, video’s en foto’s over de astronaut en zijn missie vind je hier:

Weblog André Kuipers

Overzicht van de PromISSe-missie

Weblog van de PromISSe-missie

Youtubekanaal ESA

Flickr-account ESA

Dossier NOS

Lees ook:Kuipers ook live bij RTL, vanavond reportage op Nederland 1
Lees ook:Kijk naar ‘André Kuipers, de ruimtereis’
Lees ook:André Kuipers vanmiddag live op Nederland 1
Lees ook:‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool
Lees ook:Video: Hoe een gans ondersteboven afremt in de lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.