Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars

Tekening van Mars Express en Marsis (ESA/C.Carreau)

Het bewijs dat er ooit een grote oceaan op Mars bestond, is sterker geworden. Met behulp van radar heeft de Mars Express-satelliet afzettingen aangetroffen die sterk lijken op een oceaanbodem. 

Verschillende theorieën 

Het is niet de eerste aanwijzing voor een oceaan op Mars (nieuws uit 2010, nieuws uit 2007).  De waarneming met het MARSIS-radarinstrument werd gedaan binnen grenzen, waarvan verondersteld wordt dat het oude kustlijnen zijn.  Twee theorieën over de oceaan worden het meest genoemd.  De eerste is dat er vier miljard jaar geleden onder warmere omstandigheden een zee kon bestaan. De tweede theorie is dat er 3 miljard jaar geleden een oceaan, doordat een grote inslag ijs onder de oppervlakte deed smelten. Dit smeltwater stroomde vervolgens naar lager gelegen gebieden.

Snel opgedroogd

De afzettingen vormen gebieden die radar in lage mate weerkaatsen.  Het sediment bestaat vaak uit materiaal dat geërodeerd is en via water op een andere plek is gekomen. Analisten van de gegevens schatten dat de oceaan minder dan een miljoen jaar heeft bestaan. In die periode bevroor  of verdampte het water.

Levenloos water

Omdat de  oceaan relatief kort heeft bestaan, is de kans klein dat er leven in voorkwam.  Nog eerder in de geschiedenis van Mars was er mogelijk wel langdurig stromend water aanwezig. De vraag blijft nu wat er precies met het water uit de oceaan is gebeurd.  De Mars Express-satelliet blijft gegevens verzamelen, die een antwoord dichterbij kunnen brengen.

Bron: ESA’s Mars Express radar gives strong evidence for former Mars ocean

Lees ook:Stukjes van Marssonde storten 15 januari neer
Lees ook:Rovende megagarnaal kon uitstekend zien
Lees ook:Diepste punt oceaan in kaart gebracht
Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek krijgt minder geld dan gedacht
Lees ook:‘Vrouw hoest tumor weg’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.