Software spoort familieleden op

Foto: stock.xchng

Zoek je een familielid waarmee je het contact verloren bent? Nieuwe software voor het herkennen van gezichten kan uitkomst bieden. De software is nu al minstens net zo goed  als mensen in het herkennen van familie op foto’s en het kan nog beter.

Pixels

Onderzoekers in Singapore voerden hun  programma tweetallen foto’s.  De helft van die tweetallen bestond uit ouders en kinderen. De andere helft bestond uit twee foto’s waarop de mensen  geen familie waren. De applicatie analyseert één pixel tegelijk en kijkt vervolgens naar trends in de omliggende pixels.

Vergelijk de verschillen

Vervolgens vergeleek de software de ouder-kind-koppels uit zijn eigen database met testfoto’s. Als de verschillen tussen de ouder-kindfoto’s hetzelfde waren als de verschillen tussen de testfoto’s, werden de mensen op de testfoto’s bestempeld als familie.  Dat was in 68 procent van de gevallen juist.  Het systeem uit Singapore kan omgaan met verschillen in pose, gezichtsuitdrukking en belichting.

Die huid zit in de familie

Via het vergelijken van pixels wordt niet duidelijk, aan welke gezichtstrekken je precies kan zien of iemand familie is. Daarvoor zochten wetenschappers van de Cornell University in New York een oplossing. Ze maakten op basis van vakliteratuur een selectie van wat de sterkste overeenkomsten konden zijn, in de gezichten van familieleden. Die 22 karakteristieken analyseerden ze met de computer en vergeleken ze met ouder-kindkoppels en en andere tweetallen. Zo ontdekten ze zes winnaars. De beste graadmeters waren de donkerte en kleur van de ogen en de huid.  Net zo betrouwbaar waren de afstanden tussen respectievelijk  de mond en neus en de ogen en neus.  Al die gegevens verwerkten ze in een algoritme.

Mens weer eens afgetroefd

Het team van Cornell liet menselijke vrijwilligers speuren naar familiebanden op foto’s. Zij hadden het 67 procent van de keren bij het juiste eind. Het algoritme  had 71 procent goed. Een verbeterde versie kan hopelijk familie herkennen, als een DNA-test geen optie is. Ook zou het vluchtelingen kunnen helpen om kwijtgeraakte bloedverwanten te vinden.

 

Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Alcoholisme in de familie verandert puberbrein
Lees ook:Waarom wij de besten zijn
Lees ook:Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?
Lees ook:Plak je gezicht op andermans hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.