Waarom jij altijd wordt geprikt

Malariamug (Anopheles gambiae) Bron: Wikipedia

Sommige mensen beweren altijd door muggen geprikt te worden, terwijl anderen er bijna nooit last van hebben. Huidbacteriën spelen daarin een belangrijke rol.

Mensen met veel verschillende soorten bacteriën op hun huid, zijn minder vaak het doelwit van de bloedzuigende insecten.  Daarnaast maken bepaalde soorten de huid extra aantrekkelijk voor muggen.

 

Geur  

Muggen kiezen hun voedselbron grotendeels op basis van lichaamsgeur. Die wordt met name bepaald door huidbacteriën. Zonder deze bewoners van ons lichaam, zou zweet zelfs geurloos zijn.  Ze zijn echter onmisbaar voor een gezonde huid. Bij een gemiddeld mens zitten er maar liefst acht miljoen op een vierkante centimeter. Daarvan zijn 182 soorten bekend.

Levend aas 

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen testten de aantrekkelijkheid van 48 mannen op malariamuggen. Negen mannen waren ‘zeer aantrekkelijk’, zeven juist niet.  Vluchtige chemicaliën, die verantwoordelijk zijn voor geur, werden bij elke man verzameld van de linkervoet, evenals een huidmonster.

 

Nieuwe wapens

Mannen die smakelijk roken voor de muggen, hadden een minder gevarieerde samenstelling bacteriën op hun huid. Ook hadden ze meer Leptotrichia, Actinobacteria Gp3 en stafylokokken. Bij de minder populaire proefpersonen troffen de onderzoekers vaker Pseudomonas aan.  De informatie kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe methoden om malariamuggen weg te houden bij mensen. Andersom kunnen de muggen effectiever worden gelokt en vervolgens bestreden.

 

 

 

Lees ook:Honger door slaapgebrek aangetoond in brein
Lees ook:‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’
Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks
Lees ook:Piepkleine naalden geven injecties zonder pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.