Video: vleesetende orang-oetans smullen van plompe lori

Orang-oetan met lori in zijn hand (Bron M. Hardus en collega's)

De combinatie van een grote plompe lori, bekend van schattige internetfilmpjes, en twee Sumatraanse orang-oetans, wekt misschien de verwachting van een aandoenlijk schouwspel. Helaas voor de lori wijken de orang-oetans soms af van hun vegetarische dieet.  

Bron: M. Hardus en collega’s / Journal of Primatology

 

Madeleine Hardus van de UvA was samen met haar collega’s getuige van het gedrag. Het was al langer bekend dat orang-oetans de kleine halfapen soms opeten, maar waarnemingen ervan zijn zeldzaam.  De orang-oetans zorgen er eerst voor dat de lori op de grond valt en versuft is, voordat ze hun prooi doden. Dat zou kunnen zijn omdat de lori een giftige beet heeft (dankzij het likken aan een klier bij hun elleboog), een unieke eigenschap voor een primaat.

Seizoensgebonden

Het roofgedrag van de orang-oetans vindt plaats wanneer er weinig fruit beschikbaar is.  Daarbij is opvallend dat chimpanzees juist meer op vlees jagen, wanneer er meer fruit beschikbaar is. Mogelijk durven ze dan meer energie aan jacht te besteden, omdat ze ander voedsel hebben om op terug te vallen.

Aangeleerd 

In totaal zijn er maar vijf orang-oetans gezien die de eerdergenoemde jachtmethode gebruiken. Eén daarvan, door onderzoekers Yet genoemd, is al vier keer ‘betrapt’.  Alle gevallen zijn binnen een gebied van 40 kilometer waargenomen. Hardus denkt daarom dat Yet en haar collega’s het trucje wellicht aan elkaar hebben geleerd.

(Onderzoek in International Journal of Primatology)

Lees ook:‘Vrouw hoest tumor weg’
Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Nederlander ontdekt nieuwe variant zeldzame ziekte
Lees ook:Padden voorspellen aardbeving via grondwater
Lees ook:Geluid als extra smaakmaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.