Diepste punt oceaan in kaart gebracht

Foto: Telegraph / CCOM - JHC

Amerikaanse wetenschappers hebben de Marianentrog beter in kaart gebracht dan ooit. Dat is het diepste deel van de zee ter wereld. 

De Marianentrog, in de Grote Oceaan, is zo’n 2500 kilometer lang. Het diepste punt, Challenger Deep,  ligt 10994 meter onder de zeespiegel.  Dit plaatje geeft een idee van de diepte.

 

Echogeluid

De onderzoekers gebruikten een Amerikaans marineschip om met echogeluid metingen te doen. De tijd die het geluid erover doet om terug te kaatsen, geeft aan hoe ver weg de boden is.  Door op die manier heel vaak heen en weer te varen, ontstaat een kaart van het onderzeelandschap.

Landjepik

De gegevens worden gebruikt om te bepalen hoe veel zeebodem eigendom is van de Verenigde Staten, in de buurt van Amerikaanse territoria als Guam. Daarnaast krijgen geologen een beter beeld van één van de minst verkende plekken op Aarde.  Twee mensen zijn er ooit in afgedaald. Lees hier een interview met één van hen. Er zijn nieuwe missies richting de zwarte diepte gepland. Uiteraard heeft ook avonturier Richard Branson zulke plannen. Hij zal dan in elk geval een goede kaart tot zijn beschikking hebben. Overigens zijn er veel meer plekken op de zeebodem waar we weinig van weten. Het zou daarom kunnen dat er onbekende, nog diepere stukken oceaan bestaan.

Op deze site vind je nog veel meer informatie over de Marianentrog.

Lees ook:‘Bruggen’ gevonden bij diepste punt van de oceaan
Lees ook:‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool
Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars
Lees ook:Voorloper dementie blijkt minder zeldzaam
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.