Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds

Filmposter van The Birds (© Universal Pictures)

De horrorvogels uit Alfred Hitchcock’s klassieke film ‘The Birds’ zijn deels gebaseerd op echte gebeurtenissen. Giftige algen waren de aanstichter van een realistisch voorproefje van de film.

De weg kwijt

De krant Santa Cruz Sentinel berichtte in 1961 – twee jaar voor het uitkomen van de film- over het vreemde gedrag van zeevogels bij  Monterey Bay. De dieren braakten ansjovis, botsten tegen dingen aan en stierven op straat. Hitchcock woonde in de buurt en belde de Sentinel op voor meer informatie. De titel The Birds komt weliswaar van  een boek, maar Hitchcock droeg zijn scenarist op om een nieuw verhaal te schrijven. Het stadje uit de film ligt bijvoorbeeld aan de Californische kust, wat aansluit bij de echte gebeurtenissen.

Algen produceren boosdoener

De oorzaak van de vogelsterfte in 1961 bleef lang onduidelijk. Dertig jaar later vertoonden pelikanen in dezelfde regio hetzelfde gedrag. Deze keer werd echter duidelijk dat de dieren een bepaald zuur hadden gegeten, domoic acid. Dit zenuwgif wordt geproduceerd door  Pseudonitszchia, een algensoort. Het gif kan vogels  verwarren, desoriënteren en doden.  Bij mensen kan het eten van vergiftigde schaaldieren leiden tot geheugenverlies en ook voor ons is de stof levensgevaarlijk.

Plankton-CSI

Onderzoekers van de Louisiana State University bekeken gegevens uit 1961 over de maaginhoud van plankton. Daar bleek uit dat het dieet van de diertjes grotendeels bestond uit Pseudonitszchia-algen. Die kwamen destijds dus veel voor. Dankzij deze duik in de geschiedenis weten we nu dat algen hebben bijgedragen aan een iconische horrorfilm.

 

Lees ook:Padden voorspellen aardbeving via grondwater
Lees ook:Rovende megagarnaal kon uitstekend zien
Lees ook:Alcoholisme in de familie verandert puberbrein
Lees ook:Aangespoelde Noorse haringen voorlopig raadsel
Lees ook:‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.