Gebied ‘Amsterdam’ al 4600 jaar geleden bewoond

Opgraving bij de Noord/Zuidlijn (Foto BMA Amsterdam)

De Amsterdamse Noord/Zuidlijn is niet bepaald een onverdeeld succes te noemen. Maar het project levert ook mooie archeologische vondsten op. Archeoloog Jerzy Gawronski denkt op basis daarvan dat er al veel eerder mensen in het gebied woonden, dan tot nu toe werd aangenomen. 

Te drassig

Dat vertelt Gawronski morgen in het blad Ons Amsterdam. De geschiedenis van onze hoofdstad begint volgens de meeste literatuur rond 1200 bij de Nieuwendijk, toen daar vaste bewoning ontstond, of rond 1000, toen mensen het drassige Amstelland introkken.  Eerder zou de grond te waterrijk zijn geweest. Het lijkt er nu op dat er toch al lang mensen woonden, waar later Amsterdam werd gevestigd.

 Bagger is goudmijn

Bij graafwerkzaamheden zijn sinds 2005  honderdduizenden vondsten gedaan, vooral uit opgezogen, gezeefde bagger.  De  oudste objecten zijn  een stenen strijdhamer en een hamer gemaakt uit een gewei (‘geweihak’) uit de laatste fase van de Nieuwe Steentijd, ongeveer 2600 voor Christus, in 2005 opgezogen vanaf 18 meter onder het straatniveau van het Damrak. Uit ongeveer 2200 voor Christus, zo’n beetje de grens tussen de Steentijd en de Bronstijd, dateren een hamerbijl uit het Damrak en een paar vondsten tien meter diep onder het Rokin: een scherf van een Veluwse klokbeker, een benen priem en botten van rund, schaap, geit, en varken, maar ook beer en bever.

Geen nomaden meer

Volgens Gawronski bewijzen de voorwerpen dat er bij de latere Amstelmonding, of daar dichtbij, mensen hebben gewoond in de prehistorie.  Ze leefden vooral van akkerbouw en veeteelt. Jagen en het verzamelen van noten en vruchten waren niet hun belangrijkste bezigheden.  Ook uit latere periodes zijn aanwijzingen voor bewoning gevonden. Voorbeelden zijn een lanspunt en maalsteen uit de Bronstijd en aardewerkscherven uit de vroege Middeleeuwen.

Het echte begin van Amsterdam

Het lijkt erop dat er vanaf de Nieuwe Steentijd tot aan de vroege Middeleeuwen mensen in de omgeving hebben gewoond, net als op veel andere plekken in Noord-Holland.   Stormen en overstromingen veranderen aan het einde van de 12e eeuw het landschap. Daardoor ontstond een plek aan de rivier de Amstel en het IJ, waar een nieuwe nederzetting uitgroeide tot de stad Amsterdam.  De talrijke archeologische voorwerpen zijn nog lang niet allemaal geanalyseerd. Wie weet komen er dus nog meer interessante feiten naar boven over de Amsterdamse geschiedenis.

 

Lees ook:Angkor verloor gevecht tegen droogte
Lees ook:‘Vrouw hoest tumor weg’
Lees ook:‘Bruggen’ gevonden bij diepste punt van de oceaan
Lees ook:‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool
Lees ook:Vloeken helpt tegen pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.