Vloeken helpt tegen pijn


Vloeken helpt tegen pijn, als je het niet de hele dag doet. Dat is de conclusie van onderzoek van de Britse Keele University.

Koud water
Studenten werd gevraagd om hun hand zo lang mogelijk in water van 5 graden celsius te houden. De ene groep herhaalde daarbij een scheldwoord, de andere groep een neutraal woord. Vervolgens moesten de proefpersonen aangeven hoeveel pijn ze hadden en werd hun hartslag gemeten. Daarbij moesten ze ook zeggen hoe vaak ze in het dagelijks leven vloekten.

Vloek met mate
Vloeken bleek de pijngrens en hartslag te verhogen. Mensen die normaal gesproken weinig vloekten, konden hun hand wel twee keer zo lang in het water houden. Anders dan normaal taalgebruik lijkt vloeken hersengebieden te activeren, die geassocieerd worden met diepere emoties. Notoire vuilbekken hadden echter geen baat bij het gescheld. Mogelijk zijn hun hersens te veel gewend aan stevig taalgebruik. Het advies lijkt dus: scheld niet te veel, dan kan het van pas komen in moeilijke situaties.

Voor vloekfenomeen Lau, van Lau en Tiny, is het vermoedelijk al te laat…

 

Lees ook:Angkor verloor gevecht tegen droogte
Lees ook:Taart als ontbijt helpt bij afvallen
Lees ook:Waarom wij de besten zijn
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood
Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.