‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’


Via lichaamsgeur kan je herkennen of iemand angstig, extravert of dominant van karakter is. Dat denken Poolse onderzoekers.

Proefpersonen moesten ruiken aan kledingstukken. Daarna probeerden ze te raden wat voor persoonlijkheid de drager van de kleding had. Hun inschattingen waren opvallend goed. Natuurlijk kon een snuif lichaamsgeur niet tippen aan een echte ontmoeting. Maar geur speelt wel een rol in de eerste indruk die we van iemands karakter hebben.

Geen knoflook aub

De onderzoekers vroegen 30 mannen en 30 vrouwen om drie nachten achter elkaar een wit t-shirt te dragen. Ze mochten geen zeep, deodorant of parfum gebruiken. Ook was drinken, roken en het eten van geurend voedsel niet toegestaan. De shirts werden in plastic zakken gestopt en gekeurd door zo’n 200 proefpersonen. Zij beoordeelden vijf karaktertrekken. Die beoordeling werd vergeleken met de eigen inschatting van de shirtdragers. Op drie gebieden kwamen de uitslagen aardig overeen: extraversie-introversie, neuroticisme en dominantie. De scores waren ongeveer net zo goed als bij een karakterbeoordeling op basis van videobeelden. Als het ging om dominantie, waren vooral mensen van het tegenovergestelde geslacht goed in te schatten. Dat geur een rol speelt bij het kiezen van een partner is al langer bekend.

Zweet en testosteron

De karaktertrekken die goed werden ingeschat, worden vaak fysiek via onze emoties uitgedrukt. Zo zweet een neurotisch persoon meer in een stressvolle situatie. Ook veranderen de zweetklieren van dominante personen mogelijk door grote hoeveelheden testosteron. Volgens de onderzoekers is verdere studie nodig om de resultaten te bevestigen. Bovendien vragen ze zich af of in andere culturen, waar mensen een minder sterke lichaamsgeur hebben, dezelfde effecten zichtbaar zijn.

Lees ook:Waarom jij altijd wordt geprikt
Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:Slechte slapers komen vaker op tijd
Lees ook:Sexy stem geen garantie voor goed sperma
Lees ook:Robots stapje dichter bij C3PO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.