Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood


Dankzij een nieuwe medicijncocktail kunnen muizen een dosis straling overleven, die normaal dodelijk zou zijn. De kuur werkt zelfs als de dieren pas 24 uur na blootstelling behandeld worden. Bovendien is de medicatie veilig voor mensen.

Te veel straling beschadigt cellen in de ingewanden. Daardoor krijgen schadelijke bacteriën de kans om in de bloedsomloop te komen. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit dienden de muizen een eiwit toe, dat de reactie van het immuunsysteem versterkt. Daarnaast gaven ze de knaagdieren antibiotica. Door die combinatie overleefde 80 procent van de muizen, waar normaal 95 procent binnen een maand stierf. De wetenschappers opperen om een voorraad van de medicijnen aan te leggen, als noodvoorziening bij een nucleaire ramp. Bekijk hier een uittreksel van het onderzoek.

Lees ook:Mogelijk nieuw wapen tegen resistente darmkanker
Lees ook:Kankercellen vergiftigd met suiker
Lees ook:Maya’s veroorzaakten mogelijk eigen ondergang
Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.