Sexy stem geen garantie voor goed sperma

Een beroemde lage mannenstem (Foto Wikipedia/Bob Doran)

Een lage mannenstem is aantrekkelijker voor vrouwen dan een piepstemmetje. Maar een diepe bas betekent niet dat het sperma van de man beter is. 

Een Australische studie onderzocht wat vrouwen van verschillende mannenstemmen vonden. Tegelijkertijd werd de kwaliteit van het sperma van de sprekers onderzocht. Zoals verwacht neigden de dames meer naar het geluid van George Clooney dan naar de toonhoogte van Marc-Marie Huijbregts.  Als het op de kwaliteit van het zaad aankomt, winnen de mannen met lage stemmen echter niet. Qua spermaconcentratie in hun ejaculaat scoorden ze zelfs slechter.

Evolutionair compromis

Vrouwen baseren hun partnerkeuze grotendeels op kenmerken, die indirect iets zeggen over zijn vruchtbaarheid.  Gezichtshaar en spiermassa bij mensen, of gekleurde veren bij vogels zijn een indicatie van de hoeveelheid testosteron van een mannetje. Testosteron is weliswaar belangrijk bij het vormen van sperma, maar kan de productie ook afremmen. Het lijkt er dus op dat evolutie sommige mannen vaker de kans geeft om ‘raak te schieten’, maar daarmee hun munitie wel wat minder effectief maakt.

 

 

Lees ook:Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks
Lees ook:‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’
Lees ook:Waarom jij altijd wordt geprikt
Lees ook:Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds
Lees ook:Aangespoelde Noorse haringen voorlopig raadsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.