Piepkleine naalden geven injecties zonder pijn

Met de nieuwe micronaalden zou deze vrouw geen pijn in haar schouder hebben. (foto: Wikipedia)

Veel mensen krijgen het al benauwd bij het zien van een injectienaald. Zij zullen blij zijn met de ontwikkeling van pijnloze micronaalden.

Zijdezacht prikken

Onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University hebben naalden gemaakt van 0,5 millimeter lang en 0,01 millimeter breed. Zelfs een menselijke haar is vele malen dikker. De naalden zijn gemaakt door heel kleine mallen te vullen met medicatie en fibroïne, het belangrijkste eiwit in zijde.  Het vulsel wordt daarna gedroogd en verder bewerkt.

Klein maar effectief

De naalden werden in tests aangebracht met een pleister. De werking van medicijnen bleef daarbij intact. Omdat de naalden zo klein zijn, kunnen ze de zenuwen onder de huid niet bereiken. De patiënt voelt er dus niets van. Bovendien kunnen de minuscule spuitjes geleidelijk medicatie over een langere tijd toedienen. Daarvoor worden nu huidpleisters en bepaalde pillen gebruikt, maar dat werkt alleen bij bepaalde geneesmiddelen. De micronaalden kunnen mogelijk veel meer soorten medicijnen geleidelijk loslaten.  Hopelijk is massale inenting binnenkort niet langer synoniem voor een gymzaal vol huilende kinderen.

 

 

Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Mogelijk nieuw wapen tegen resistente darmkanker
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood
Lees ook:Satellieten moeten mysterie van de maan ontrafelen
Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.