Honger door slaapgebrek aangetoond in brein

Foto: Wikipedia

Een hersengebied dat invloed heeft op honger, wordt door slaapgebrek gevoeliger voor plaatjes van voedsel. Dat is een versterking van het idee dat een slapeloze nacht kan bijdragen aan overgewicht. 

De resultaten komen uit een onderzoek van de universiteit van Uppsala, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.  Eerder was al aangetoond dat jonge mannen minder energie verbruikten na een slapeloze nacht en meer honger hadden. Nu is dat ook gebleken uit fMRI-scans.

Hongerige hersenen 

In het nieuwe onderzoek werd systematisch bekeken hoe hersengebieden, die te maken hebben met eetlust, reageerden na acuut slaapgebrek. Via fMRI-scans werden de hersens bekeken van 12 mannen met een gemiddeld gewicht, terwijl ze naar plaatjes van eten keken. Die resultaten werden vergeleken met scans na een nacht zónder slaapgebrek en de slechte slapers reageerden sterker.   Wil je dus op gewicht blijven, dan is het verstandig om op tijd naar bed te gaan.

(Persbericht universiteit Uppsala)

Lees ook:Alcoholisme in de familie verandert puberbrein
Lees ook:Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks
Lees ook:Waarom jij altijd wordt geprikt
Lees ook:‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’
Lees ook:Mistig scherm toont 3d-konijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.