Mogelijk nieuw wapen tegen resistente darmkanker

Preparaat van adenocarcinoom uit darm (Wiki)

Mensen die lijden  aan een moeilijk bestrijdbare vorm van darmkanker, hebben mogelijk baat bij een combinatie van bestaande medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Mutatie

Het gaat om patiënten die lijden aan darmkanker met een mutatie in het BRAF-gen. Op dit moment is er geen effectief geneesmiddel tegen dit type darmkanker.   Precies dezelfde mutatie komt ook voor bij patiënten met melanoom. Hiervoor bestaat al succesvolle medicatie, maar deze werkt niet bij de darmkankerpatiënten. Lang was onduidelijk waarom. Onderzoekers van het NKI-AVL  bekeken wat er gebeurt, als gen voor gen wordt uitgeschakeld. Op die manier was de oorzaak van de resistentie snel gevonden.

Dubbele bestrijding

Wanneer het BRAF-eiwit in darmkanker wordt geremd, leidt dat tot activatie van EGFR, een ander eiwit dat celdeling stimuleert. Maar als beide eiwitten met medicijnen worden geremd, sterven de kankercellen af.

In Nederland krijgen 12.000 mensen per jaar de diagnose darmkanker. Zo’n 240 tot 780 van hen hebben te maken met de mutatie.  Deze zomer wordt in een klinische trial onderzocht hoe zij op een nieuwe combinatie van medicijnen reageren.  Patiënten die willen weten of ze in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met hun specialist of met het NKI-AVL. Op www.nki.nl is meer informatie te vinden.

Persbericht NKI-AVL
- Answer found for cancer drug failure (Nature)
- Preview van onderzoeksartikel 

 


Lees ook:Nederlander ontdekt nieuwe variant zeldzame ziekte
Lees ook:Piepkleine naalden geven injecties zonder pijn
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood
Lees ook:Kijk naar ‘André Kuipers, de ruimtereis’
Lees ook:Video: Robot-teddybeer helpt moeilijke slapers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.