Taart als ontbijt helpt bij afvallen

Chocoladetaart, een onverwachte ontbijtaanrader? (Foto sxc.hu)

Het klinkt ongelooflijk: een ontbijt met taart om af te vallen. Maar volgens onderzoek van de universiteit van Tel Aviv is het mogelijk.

Stevig ontbijt helpt 

Voor de studie werden 193 mensen met overgewicht, zonder suikerziekte, verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een ontbijt met weinig koolhydraten van 300 calorieën, de andere een ontbijt met 600 calorieën en veel eiwitten en koolhydraten. Over de gehele dag kregen beide groepen 16 weken lang  een beperkt aantal calorieën binnen.

Wel of geen jojo-effect?

Beide groepen verloren rond de 15 kilo na 16 weken.  Daarna volgde een controleperiode van nog eens 16 weken.  Uiteindelijk bleek dat de lichte ontbijters alweer 10 kilo waren aangekomen. Zij hadden vaker last van hongergevoel en de behoefte om snacks te eten. De  ’snoep-ontbijters’  daarentegen hadden nog eens 7 kilo verloren.

Ochtend maakt het verschil

De verklaring van onderzoeker Daniela Jakubowicz is dat een ontbijt met veel eiwitten (bijvoorbeeld kip en tonijn) en koolhydraten (zoetigheid) het hongergevoel de rest van de dag onderdrukt. In de avond is dat effect minder; één van de redenen dat mensen na het avondeten doorgaan met eten. Daarnaast is de stofwisseling ‘s ochtends het snelst. Ook zou het serotonine-niveau (vaak genoemd als ‘geluksstof’) in het lichaam hoger zijn. Daardoor heeft voedsel minder effect op het humeur en is de kans op een psychologische afhankelijkheid kleiner.

 

- Uittreksel van het onderzoek: Meal timing and composition (…) obese adults

 

Lees ook:Stukjes van Marssonde storten 15 januari neer
Lees ook:Mogelijk nieuw wapen tegen resistente darmkanker
Lees ook:Honger door slaapgebrek aangetoond in brein
Lees ook:Kuipers over Aarde: ‘Het is allemaal niet zo veel’
Lees ook:Rovende megagarnaal kon uitstekend zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.