WHO ‘zeer bezorgd’ vanwege grieponderzoek

H5N1-virus (Wikipedia)

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation) heeft onderzoekers van het vogelgriepvirus een serieuze waarschuwing gegeven. De wetenschappers, onder meer werkzaam in Rotterdam, hebben een zeer besmettelijke versie van het H5N1-virus geproduceerd. Daar moeten ze volgens de WHO uiterst voorzichtig mee zijn.  

Censuur

De WHO vindt dat het werk wel door moet gaan. Het onderzoek wordt gedaan met twee teams; één in het Erasmus Medisch Centrum en één in de VS.   Eerder riep de Amerikaanse overheid al op tot censuur van publicaties,  uit angst voor misbruik van de gegevens door terroristen. Daar protesteerden zowel vakbladen als wetenschappers tegen.

H5N1

Onlangs overleed voor het eerst in 18 maanden weer een Chinees aan vogelgriep. Het virus is zeer gevaarlijk voor mensen die er direct via gevogelte door besmet raken. Sinds 2003 liepen 573 mensen de ziekte op, van wie 336 het niet overleefden (pdf  WHO).  De vogelgriep is buiten een laboratorium nog niet gemuteerd tot een vorm die makkelijk van mens op mens overspringt. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat dat  gebeurt.  Als dat scenario uitkomt, wordt rekening gehouden met veel meer slachtoffers.

 

Lees ook:Omstreden onderzoek naar vogelgriep stilgelegd
Lees ook:Slechte slapers komen vaker op tijd
Lees ook:Satellieten moeten mysterie van de maan ontrafelen
Lees ook:Robots stapje dichter bij C3PO
Lees ook:Kankercellen vergiftigd met suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.