Belgische primeur met gezichtstransplantatie

Chirurgen aan het werk (archieffoto Wiki)

Een ernstig verminkte Belg heeft enkele weken geleden in het UZ Gent een nieuw gezicht gekregen. Het is de eerste gezichtstransplantatie in België. 


Pas kort mogelijk 

De man kreeg het gezicht van een overleden donor. Hij maakt het goed. Zeven jaar geleden werd in Amiens voor het eerst een gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd, vorig jaar gebeurde dat  in Barcelona met een volledig gezicht.   De operatie is lichamelijk en emotioneel zo zwaar, dat deze ingreep niet vaak wordt toegepast. Het is wereldwijd pas de negentiende keer.

Levenslang

Ontvangers van een nieuw gezicht moeten de rest van hun leven zware medicijnen gebruiken, om afstoting te voorkomen. De kans op infecties en huidkanker is volgens tegenstanders groot.  Voorstanders denken dat de medische wetenschap ook hier een antwoord op zal vinden.

Documentaire

Op 15 januari houdt het ziekenhuis een internationale persconferentie. Foto’s van de donor en de verminkte man worden niet vrijgegeven. Wel is er een documentaire gedraaid over de operatie. Die zal later worden uitgezonden, het is niet bekend of beiden daarbij anoniem blijven.

Lees ook:Plak je gezicht op andermans hoofd
Lees ook:Rovende megagarnaal kon uitstekend zien
Lees ook:Oude munt voor seks gevonden in Londen
Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars
Lees ook:Voorloper dementie blijkt minder zeldzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.