Omstreden onderzoek naar vogelgriep stilgelegd

H5N1-virusdeeltje (Wikipedia)

Nederlands-Amerikaans onderzoek naar het H5N1-virus is vrijwillig gestaakt. Wetenschappers van onder meer de Erasmus-universiteit zullen 60 dagen niet meer werken aan het project, dat de afgelopen maanden al tot veel commotie leidde.  

In december liet de Wereldgezondheidsorganisatie weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over het onderzoek.  In het laboratorium is een variant van vogelgriep gecreëerd die mogelijk overdraagbaar is van mens op mens. De Amerikaanse overheid is bang dat het virus als wapen gebruikt kan worden en pleitte eerder al voor censuur van de studie.

Besmettelijkheid

Het onderzoek heeft aangetoond dat de aangepaste H5N1-variant via de lucht besmettelijk is voor fretten.  Het virus zou zich in mensen hetzelfde kunnen gedragen als bij de kleine zoogdieren.  Of de kunstmatige vogelgriep ook via niezen en hoesten overdraagbaar is bij mensen, valt niet te testen –  dat is te gevaarlijk.

Veilig en belangrijk

De wetenschappers willen critici de kans geven om te controleren dat het werk wel degelijk veilig is. Ook benadrukken ze dat het belangrijk is, om te voorspellen hoe het vogelgriepvirus in het wild zou kunnen muteren.  Ze hopen dat er de komende 60 dagen een constructief debat ontstaat over de voor- en nadelen van hun onderzoek.

Angst 

Twee weken geleden werd een meisje in Indonesië het meest recente H5N1-slachtoffer. Het virus is zeer gevaarlijk voor mensen die er direct via gevogelte door besmet raken. Sinds 2003 liepen bijna 600  mensen de ziekte op, van wie meer dan de helft het niet overleefde (pdf  WHO).  Als H5N1 zou muteren tot een meer besmettelijke vorm, wordt vaak verwezen naar de Spaanse griep van 1918-1919. Daarbij overleden tussen de 20 en de 40 miljoen mensen, maar H5N1 zou dat in theorie kunnen overtreffen. Het is echter zeer moeilijk om te voorspellen of toekomstige mutaties ook meer dan 50% van hun slachtoffers doden (zoals H5N1) en hoe besmettelijk ze zijn.

 

Lees ook:WHO ‘zeer bezorgd’ vanwege grieponderzoek
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood
Lees ook:Vaccin met Nederlands aandeel helpt strijd tegen AIDS
Lees ook:Padden voorspellen aardbeving via grondwater
Lees ook:Robots stapje dichter bij C3PO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.