Parasitaire vlieg mogelijke oorzaak bijensterfte

Een bij met de parasitaire vlieg op zijn lichaam (foto C. Quock)

Een parasitaire vlieg speelt mogelijk een rol bij bijensterfte.  Bijen die besmet zijn met de parasiet, vliegen ‘s nachts uit, verdwalen en sterven. Bovendien dragen de parasieten vaak nog andere ziektes met zich mee. 

Wereldwijde crisis

Het gaat de afgelopen jaren slecht met de bij. Complete kolonies verdwijnen of worden kleiner. Daarvoor worden meerdere oorzaken genoemd, zoals pesticiden, virussen en parasitaire mijten. Een Amerikaans onderzoek heeft nu de vlieg Apocephalus borealis aangetroffen in 77 procent van de bijenkolonies in de San Francisco Bay Area.

Verkeerde klok

De biologen willen nu uitzoeken hoe de parasiet ervoor zorgt dat de bijen ‘s nachts uitvliegen. Mogelijk worden de genen van de bij aangetast die de interne klok bepalen. Een andere optie is dat besmette bijen hun korf verlaten, om de kolonie te beschermen. Overigens komt deze specifieke parasiet in Europa niet voor, terwijl we ook hier steeds minder bijen zien.

A. Een volwassen A.Borealis-vrouwtje. B. Een bij met de parasiet die eieren legt. C Larven die uit de bij kruipen. (Foto's C. Quock)

Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?
Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:Nieuwe therapie voorkomt stralingsdood
Lees ook:‘Vrouw hoest tumor weg’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.