Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?

Proefpersonen keken via een helm mee in een virtuele omgeving

Zoniet, dan ben je de uitzondering. Negen op de tien mensen zouden het grotere belang laten zegevieren.


Wagon des doods
Althans, in een 3d-simulatie. Het mag duidelijk zijn dat dit experiment van Michigan State University niet met echte slachtoffers is uitgevoerd. In de simulatie reed een treinwagon af op vijf wandelaars. De toeschouwer kon een schakelaar omzetten, waardoor de wagon op een ander spoor terechtkwam. Daar liep slechts één wandelaar. Negentig procent liet de wagon van spoor wisselen.  Van de 147 mensen drukten er 11 niet op de schakelaar.  Daarnaast waren er drie twijfelaars. Zij drukten eerst op de schakelaar, maar stuurden de wagon weer terug, met vijf virtuele doden als gevolg.

Verstijfd 

De mensen die de wagon rustig lieten doorkachelen, waren emotioneel meer van slag dan de andere 90 procent. Dat komt wellicht omdat ze in noodsituaties verstijven en dus niet meer de beste keus maken. Het onderzoek meldt niet hoe veel sadisten zich in de testgroep bevonden.

(foto’s: Michigan State University)

De joystick waarmee het lot werd beslist

De hulpeloze virtuele wandelaars

Lees ook:Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds
Lees ook:Video: vleesetende orang-oetans smullen van plompe lori
Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:Vaccin met Nederlands aandeel helpt strijd tegen AIDS
Lees ook:‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.