Waarom wij de besten zijn

Foto sxc.hu

Bij de interviews na een sportwedstrijd, lijkt het soms alsof de trainers beiden een verschillende wedstrijd hebben gezien. Vaak verschillen de meningen erg over wie de betere partij was. Dat komt mede omdat ons brein acties van het eigen team anders beoordeelt.

Niet objectief

Australische wetenschappers verdeelden 24 mensen in twee groepen.  Vervolgens moesten twee personen, één van elke groep, bewegingen maken met hun handen. De rest moest beoordelen hoe snel die bewegingen waren.  De proefpersonen oordeelden dat hun teamgenoten sneller bewogen, zelfs als dat niet zo was.

We zien het verkeerd

Verrassend is dat de partijdigheid komt door verschillen in hersenactiviteit, tijdens de waarneming van de beweging. Het gebeurt dus al voordat mensen de beslissing nemen wie er sneller was.  Het onderzoek zou kunnen helpen bij het begrip van groepsgedrag.  Daarmee kunnen discriminatie en racisme beter worden doorgrond.

Uittreksel van het onderzoek (onderaan pag.27)

Lees ook:Hoe een robot dankzij een hagedis mensen redt (video)
Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:Video: Robot-teddybeer helpt moeilijke slapers
Lees ook:Maansverduistering op komst
Lees ook:Alcoholisme in de familie verandert puberbrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.