‘Sexting’ minder populair dan gedacht

Het is een schrikbeeld van veel ouders: hun tiener die seksueel getinte foto’s of filmpjes van zichzelf verstuurt via de telefoon. Maar volgens Amerikaans onderzoek is er slechts een klein groepje dat aan deze vorm van ‘sexting’ doet.

Verantwoordelijke tieners
Het overgrote deel van de jongeren allesbehalve roekeloos in hun gebruik van internet en mobiele telefoons.  Dat wijst onderzoek van de universiteit van New Hampshire uit. Eén procent tussen de 10 en 17 jaar verstuurt seksueel expliciete beelden.  Dat aantal stijgt naar 2,5 procent wanneer de grens verruimd wordt naar naakte of halfnaakte foto’s.  Het aantal tieners dat wel eens zulke beelden ontving, lag respectievelijk op 6 en 7,1 procent.  In totaal had 9,6 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar naakte beelden van zichzelf gemaakt, laten maken of ontvangen.  Dat aantal gaat met de leeftijd sterk omhoog.

Waar ligt de grens? 
De cijfers zijn lager dan in veel andere onderzoeken.  Mogelijk komt dat omdat daarin ook tekstberichtjes werden meegenomen, of omdat er minder onderschied werd gemaakt tussen seksueel expliciete foto’s of ‘gewone’ naaktfoto’s.  Ook worden soms 18-en 19-jarigen ondervraagd, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan van jongere kinderen in de testgroep.  In hun ogen wordt het probleem van sexting soms groter gemaakt dan het werkelijk is. Andere onderzoeken zouden

Vervolging
Naast de discussie over seksuele normen en waarden, liggen juridische gevaren op de loer voor fanatieke ‘sexters’. Pubers die foto’s van zichzelf en anderen verspreiden, kunnen in de VS vervolgd worden vanwege de verspreiding van kinderporno. Ze kunnen dan zelfs geregistreerd worden als zedendelinquent.

 

 

 

Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:‘Vrouw hoest tumor weg’
Lees ook:Alcoholisme in de familie verandert puberbrein
Lees ook:Video: Hoe een gans ondersteboven afremt in de lucht
Lees ook:Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.