Oude munt voor seks gevonden in Londen

Een muurschildering uit Pompeii. Dit soort plaatjes was ook op munten te zien. (Foto: Wiki)

Een amateurarcheoloog heeft aan de oever van de Theems een munt gevonden met een pikante opdruk. Op de munt (foto) staan twee mensen in een seksuele houding.

Uniek 

Waarschijnlijk gebruikten Romeinen dit type geld om in bordelen te betalen voor seks.  Volgens experts is er nog nooit een munt van deze soort in Groot-Brittannië gevonden.  Het kleinood werd zo’n 2000 jaar geleden voor het laatst gebruikt als betaalmiddel.

Dure prostituees

Op de munt staat het cijfer XIIII (14). Dat betekent wellicht dat de waarde 14 kleinere Romeinse munten, asses, is geweest. Zo’n hoeveelheid kleinere munten was destijds ongeveer hetzelfde als een dagloon. Voor die prijs kreeg iemand dan de handeling die op de munt is te zien, van een seksslaaf. Prostitutie speelde een belangrijke rol in de Romeinse samenleving. Hoeren moesten zich registreren en zelfs belasting betalen.

Eerlijke vinder

De bronzen valuta werd gevonden door een man met een metaaldetector (banketbakker van beroep), bij Putney Bridge. Hij doneerde zijn schat aan het Museum of London. Daar zal de munt worden tentoongesteld.

 

Lees ook:Angkor verloor gevecht tegen droogte
Lees ook:Rovende megagarnaal kon uitstekend zien
Lees ook:Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds
Lees ook:Gebied ‘Amsterdam’ al 4600 jaar geleden bewoond
Lees ook:Stukjes van Marssonde storten 15 januari neer

4 reacties op “Oude munt voor seks gevonden in Londen

 1. Figleaf

  Wie zijn de zogenaamde experts die dit hebben beweerd? Dat de spintriae bordeel tokens zouden zijn wat al lang betwijfeld. http://www.scribd.com/doc/51228927/Spintriae

  De cijfers op de keerzijde lopen van I tot XVI. De voorstanders van de bordeeltheorie zeggen dat dit slaat op de prijs voor de op de andere zijde afgebeelde dienst. Helaas voor hen wordt dezelfde voorzijde ook gecombineerd met het cijfer I gevonden.

  De tokens zijn maar enkele jaren uitgegeven. De bordelen zijn blijven voortbestaan.

  Tenslotte is dit stuk niet in een archeologische context gevonden. Het kan dus de dag daarvoor door een verzamelaar verloren zijn en “bewijst” absoluut niets.

    /  
 2. Hugo Müller

  @Figleaf

  Bedankt voor de aanvulling. In de meeste Britse media wordt de ‘bordeeltheorie’ genoemd. Een andere theorie (namelijk dat de munt zou zijn gebruikt voor gokspelen) vindt u hier, http://timesonline.typepad.com/dons_life/2012/01/a-roman-brothel-token.html (bron: hoogleraar Mary Beard).
  En het hoeft inderdaad niet zo te zijn dat de munt al lang op de vindplek lag, dit is aangepast.

    /  
 3. Toontje

  <<>>

  In feite is er in de loop der jaren niets veranderd, nog steeds moeten hoeren zich registeren en belasting betalen.

    /  
 4. Vrouw & Erotiek

  Of de munt enkel in bordelen als betaalmiddel aanvaard werd? Geld is geld en in het Oude Rome zal dit ook al zo geweest zijn. ‘t is eens iets anders dan het staatshoofd of Caesar als afbeelding. Leuk artikel. Ve

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.