Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks

Foto sxc.hu

Hoe langer een relatie duurt, hoe minder de vrouwelijke interesse in seks.  De relatieduur is daarin zelfs een betere voorspeller dan de kwaliteit van het seksleven. Voor mannen lijkt dit niet te gelden. Dat is één van de conclusies van Canadees onderzoek.

Tijd als belangrijkste factor 

De onderzoekers ondervroegen 170 heteroseksuele studenten met een relatie, met een duur van 1 maand tot 9 jaar.  Ze moesten een cijfer geven aan hun relatie, de mate waarin ze tevreden waren met hun seksleven en de mate waarin ze verlangden naar seks. De meesten waren tevreden met hun relatie en hun seksleven. Maar bij vrouwen daalde de zin in seks met de tijd. Op een schaal van 1.2 tot en met 6.0 zakte het cijfer op dit gebied met 0.02 per maand. Een complete verrassing is dit natuurlijk niet. Wel opvallend is dat de duur van de relatie zelfs een betere voorspeller was van de zin in seks, dan de tevredenheid met de relatie of het seksleven.

Realistische vrouwen hebben meer zin

Het onderzoek kan stellen helpen die moeite hebben met hun langdurige relatie. Vrouwen die realistisch waren in hun verwachtingen van seks op de lange termijn, bleken ook meer lustgevoelens te hebben. Als je dus weet dat het vurige begin niet eeuwig aanhoudt, kan je er beter mee omgaan als de liefde andere vormen aanneemt. Ook het besef dat verminderde lust niet altijd  een symptoom is van een slechtere relatie, kan onnodige teleurstelling voorkomen.

Mannen blijven constant?

Bij mannen daalde de zin in seks niet met de tijd. Een evolutionaire verklaring hiervoor is dat mannen hun leven zo veel mogelijk nageslacht moeten produceren. Vrouwen zouden zich meer gaan richten op het opvoeden van hun kind. De meningen hierover zijn verdeeld. Volgens andere onderzoeken worden lustgevoelens bij zowel mannen als vrouwen minder na een periode van ongeveer 6 tot 30 maanden. De onderlinge band verandert (‘van passie naar compassie’) naarmate de relatie langer duurt. Het zou ook kunnen dat mannen minder eerlijk zijn over hun lustgevoelens.  Veel zin in seks wordt immers gezien als een typisch mannelijke eigenschap. Mannen zullen het mogelijk minder snel toegeven als hun lustgevoelens afnemen.

Lees het uitgebreide artikel op Livescience.com

Uittreksel: Sexual Desire and Relationship Duration in Young Men and Women

 

 

 

Lees ook:Sexy stem geen garantie voor goed sperma
Lees ook:Honger door slaapgebrek aangetoond in brein
Lees ook:‘Lichaamsgeur verraadt persoonlijkheid’
Lees ook:Oude munt voor seks gevonden in Londen
Lees ook:Waarom jij altijd wordt geprikt

Eén reactie op “Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks

 1. Toontje

  Mannen blijven constant?
  Bij mannen daalde de zin in seks niet met de tijd. Een evolutionaireverklaring hiervoor is dat mannen hun leven zo veel mogelijk nageslacht moeten produceren. Vrouwen zouden zich meer gaan richten op het opvoeden van hun kind.

  Wettelijk is het bijna overal verboden om met meer dan één man of vrouw gehuwd te zijn. Vreemgaan is gelukkig bijna overal wettelijk toegestaan.
  De voortpantingsdrang en paringsdrang laten zich niet door ‘n wet voorschrijven, het is de natuurlijke drang van de mens om zich voort te planten om nakomelingen te krijgen.
  Familiesex is ook zoiets, bijna overal is dat wettelijk verboden.
  Nog maar 150-200 jaar geleden kwam familiesex vaak voor bij boerenfamilies, er moesten voldoende nakomenlingen zijn om het boerenbedrijf in de toekomst draaiende te houden. Gewoonlijk werd de boerendochter als zij de leeftijd had bereikt geslachtrijp te zijn geneukt door ‘n broer, de boerenzoon. Als zij dan na 3-4 maanden nog geen zwangerschaps verschijnselen vertoonde dan wilde de vader alsnog zijn dochter wel gewillig zwanger maken. Ook de vaak (inwonende) boerenknecht deed zijn soms gevraagde maar meestal vrijwillige (verplichtingen) de boerendochter zwanger te krijgen.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.