Betere kogelvrije vesten dankzij aangepaste rups

Cocon van een zijderups (Wikipedia / G. Müller)

Wetenschappers hebben zijderupsen genetisch aangepast, zodat ze spinnenzijde maken. De zijde van spinnen is sterker en elastischer, maar rupsen zijn veel makkelijker om massaal zijde mee te produceren. De nieuwe ontdekking biedt veel mogelijkheden voor betere producten, van kogelvrije vesten tot nieuwe kniebanden. 

Pacifistische rupsen

Spinnen vallen elkaar snel aan en eten elkaar op. Dat maakt het lastiger om er een boerderij mee te beginnen. Daarom zijn al vaker spinnenzijde-eiwtten geproduceerd via bacteriën, schimmels en andere gemodificeerde planten en dieren, zoals een geit.  Zijderupsen zijn echter veel makkelijker te houden en produceren zelf de zijde.

Van kogelvrij vest tot ooglidcorrectie

De sterke vezels van spinnenzijde zouden gebruikt kunnen worden voor veel medische toepassingen. Voorbeelden zijn betere  verbanden, fijne hechtingen voor plastische en neurologische chirurgie en kunstpezen en -kniebanden. Ook voor microcapsules en kogelvrije vesten is de spinnenzijde bruikbaar.

 

Lees ook:Tijd is vijand van vrouwelijke interesse in seks
Lees ook:Hoe een robot dankzij een hagedis mensen redt (video)
Lees ook:Vaccin met Nederlands aandeel helpt strijd tegen AIDS
Lees ook:Aangespoelde Noorse haringen voorlopig raadsel
Lees ook:‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.