Hoe een robot dankzij een hagedis mensen redt (video)

Een hagedis (Agama agama) met de Cal Tailbot Robot (T.Libby,E.Chang-Siu,P.Jennings/Berkeley)

Hagedissen gebruiken hun staart om hun lichaam te balanceren tijdens een sprong. Onderzoekers hebben die beweging nagemaakt in een robot. Dat leidt hopelijk tot robots die beter in staat zijn om slachtoffers bij rampen te vinden. 

Balans

In onderstaand filmpje zie je hoe de reptielen (agamen) hun lichaam in de juiste hoek houden met hun staart. Als ze dat niet deden, zouden ze voorover klappen. De Tailbot gebruikt hetzelfde principe.

Bekijk hier meer foto’s en filmpjes van het onderzoek.

Redding

Het onderzoek kan helpen bij de bouw van beweeglijke robots. Een mogelijke toepassing is het vinden en redden van menselijke slachtoffers. De aangepaste robots zouden bijvoorbeeld makkelijker door puin heen kunnen bewegen na een ramp.

Velociraptor

De theorie dat dinosaurussen hun staart al gebruikten bij voorwaartse beweging is niet nieuw. Dat is zelfs te zien in een scene uit Jurassic Park, waarin een velociraptor  met zijn staart zwaaiend van een balkon springt. Nu is een science-fiction-film natuurlijk  niet 100% betrouwbaar. Maar de Berkeley-onderzoekers denken nu dat dinosaurussen wellicht nog beter waren dan de hagedissen, in het controleren van hun lichaamshouding met hun staart.

Persbericht Berkeley (Leaping lizards and dinosaurs inspire robot design)

Lees ook:Robots stapje dichter bij C3PO
Lees ook:Waarom wij de besten zijn
Lees ook:Belgische primeur met gezichtstransplantatie
Lees ook:Zou jij iemand laten sterven om vijf mensen te redden?
Lees ook:Plak je gezicht op andermans hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.