Video: Robot-teddybeer helpt moeilijke slapers

Het kussen waar deze man op ligt,  is een mechanische teddybeer.  De knuffel heeft een serieuze taak:  het bestrijden van slaapapneu.

Slaapapneu is een stoornis waarbij tijdens de slaap de adem herhaaldelijk stokt.  Dit komt bij iedereen wel eens voor.  Maar sommige mensen hebben er zo vaak last van dat ze oververmoeid raken en overdag moeilijk wakker blijven. De beer, genaamd Jukusui-Kun, kan hen hopelijk van dit probleem verlossen.

In het filmpje heeft de patiënt een zuurstofmeter om zijn vinger. Verder zit er een microfoon in het kussen, die let op het geluid van snurken (ook een teken van slechte ademhaling). Bij een dalend zuurstofgehalte of het geluid van snurken wordt een draadloos signaal verzonden naar een pc. De computer activeert dan Jukusui-Kun, die met zijn lange armen zachtjes de nek of het gezicht van de slaper aanraakt. Zo wordt de patiënt  aangemoedigd om in zijn slaap van houding te veranderen. Als de ademhaling erg lang stokt, wordt de slaper wakkergemaakt.

Jukusui-Kun is nog niet officieel getest op proefpersonen. Het is dus de vraag of we de pluizige robot in menig slaapkamer gaan tegenkomen. Misschien moet het ontwerp ook wat aangepast worden voor de westerse markt. Zou jij graag een witte teddybeer met lange armen bij het hoofdeinde willen hebben?

(via diginfo.tv)

Lees ook:Mogelijk nieuw wapen tegen resistente darmkanker
Lees ook:Slechte slapers komen vaker op tijd
Lees ook:Diepste punt oceaan in kaart gebracht
Lees ook:Angkor verloor gevecht tegen droogte
Lees ook:Nederlander ontdekt nieuwe variant zeldzame ziekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.