Padden voorspellen aardbeving via grondwater

Dieren voelen mogelijk via chemische veranderingen in het grondwater wanneer er een aardbeving op komst is.  Dit zou verklaren waarom ze massaal wegtrekken.

Grondwater

In 2009 vertrok een paddenkolonie uit hun vijver in het Italiaanse L’Aquila. Een paar dagen daarna vond een aardbeving plaats, die aan bijna 300 mensen het leven kostte.  Naar aanleiding van dit gedrag besloten wetenschappers om de effecten op het grondwater te onderzoeken. In hun onderzoek (pdf) beschrijven ze een mechanisme waarbij stenen in de aardkorst geladen deeltjes verspreiden, die reageren met het grondwater.  Dieren in of bij het grondwater zijn erg gevoelig voor deze effecten en worden mogelijk op die manier gewaarschuwd.

Suïcidale slangen

Rond aardbevingen is vaker vreemd gedrag van dieren geobserveerd. Zo zagen veel mensen in het Chinese Haicheng hoe slangen hun burcht verlieten, een maand voor een beving in 1975.  Dat was opmerkelijk, omdat de reptielen nog in winterslaap waren.  Door de koude buitenlucht in te gaan tekenden ze hun eigen doodvonnis. Ook zwemmen diepzeevissen soms naar ondieper water wanneer een natuurramp op komst is. Het verschil is echter dat de padden goed bestudeerd zijn en het niet gaat om een enkele waarneming. Biologen hielden zich bezig met de kolonie, die eerst 96 padden telde maar bijna helemaal verdween.

NASA

De biologen publiceerden hun vondsten, waarna NASA contact met ze zocht.  Het ruimtevaartagentschap onderzocht het effect van extreme omstandigheden op stenen, zoals bijvoorbeeld tektonische krachten. Zo werd een verband gelegd met de verandering van het grondwater.  Het is erg zeldzaam dat de voortekenen van een aardbeving op deze manier goed zijn bestudeerd. De wetenschappers hopen dat het onderzoek de aanzet geeft tot meer samenwerking tussen biologen en geologen. Dat kan in de toekomst misschien levens kunnen redden.

 

 

 

Lees ook:Slechte slapers komen vaker op tijd
Lees ook:Kakkerlak verslaat sprinkhaan
Lees ook:Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds
Lees ook:Satellieten moeten mysterie van de maan ontrafelen
Lees ook:Vaccin met Nederlands aandeel helpt strijd tegen AIDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.