‘Hasselhoff-krab’ en andere bizarre dieren ontdekt bij Zuidpool

De nieuwe krabbensoort, bijgenaamd de 'Hoff-krab' (beeld: Nerc Chesso Consortium)

Ja, Hasselhoff als in David Hasselhoff. De krab, nog zonder officiële naam, werd zo genoemd door onderzoekers vanwege zijn lange borstharen. Een expeditie met een robotcamera heeft veel nieuwe diersoorten ontdekt op de zeebodem bij Antarctica. Dat heeft prachtige foto’s en video opgeleverd.

Yeti-krabben

De aangetroffen krabbensoort hoort bij de zogenaamde yetikrabben, zo genoemd vanwege hun uiterlijk. De witte schaaldieren liggen als een tapijt op de zeebodem, een bijzonder gezicht. Op sommige plekken zaten er maar liefst 600 op een vierkante meter. Bekijk hier de video, met heel veel krabben rond 1:00.

De onbekende soort yetikrabben (Beeld Oxford University).

Verloren wereld

De bestuurbare robot trof ook zeesterren, anemonen, rankpootkreeften aan. Ook een spierwitte octopus is waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. De expeditie werd georganiseerd door onder meer de Britse universiteiten van Oxford (persbericht) en Southampton. Niet eerder was het gebied bij de East Scotia Ridge op deze manier verkend.

Deze octopus is waarschijnlijk nog nooit eerder gezien (Beeld Oxford University)

Geisers

De zeebodembewoners leven bij geisers, waar het water een temperatuur bereikt van wel 380 graden. Deze unieke omgeving op 2,5 kilometer diepte kent geen zonlicht, maar is wel rijk aan bepaalde voedingsstoffen. Opmerkelijk genoeg worden daar meestal andere dieren aangetroffen, zoals wormen, mosselen, garnalen en andere soorten krabben. Die ontbraken echter in het onderzochte gebied. De ontdekking verandert het beeld dat men had van de flora en fauna bij de geisers.

Lees ook:Parasitaire vlieg mogelijke oorzaak bijensterfte
Lees ook:Video: Hoe een gans ondersteboven afremt in de lucht
Lees ook:Nieuwe aanwijzingen voor oceaan op Mars
Lees ook:Diepste punt oceaan in kaart gebracht
Lees ook:Video: vleesetende orang-oetans smullen van plompe lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.