Alcoholisme in de familie verandert puberbrein

Foto Sxc.hu

De hersenen van pubers reageren anders op risicovolle situaties, wanneer alcoholisme in de familie voorkomt. Dat geldt ook als de pubers zelf nog nooit alcohol hebben gedronken.

 Er is al vaker aangetoond dat kinderen van alcoholisten vaker verslaafd raken dan anderen, en dat drinken bijdraagt aan risicovol gedrag. Maar het onderzoek van de Oregon Health & Science University richtte zich specifiek op risicovol gedrag van pubers die nog nooit alcohol hadden gedronken.

 

In de familie

 Kinderen van wie minimaal één biologische ouder een geschiedenis had van alcoholmisbruik,  vielen in de categorie van  ‘Alcholisme in de familie’ . Hetzelfde gold voor kinderen met minimaal twee tweedegraads familieleden met alcoholproblemen.

Kleinschalig onderzoek

De studie vond plaats onder 31 Amerikaanse tieners tussen de 13 en de 15 jaar. Van hen voldeden er 18 aan de eerdergenoemde definitie van alcoholisme in de familie. Alle pubers hadden niet of zeer weinig ervaring met het drinken van alcohol.

Scan vertelt ander verhaal

De testgroepen kregen een taak opgelegd, waarbij ze veilige of risicovolle beslissingen konden nemen om geld te winnen. Via een fMRI-scan werd ondertussen hun hersenactiviteit bekeken. Het gedrag van de kinderen uit families met alcoholisme verschilde niet, maar de scans wel.  Hun hersenen reageerden minder sterk bij het nemen van risicovolle beslissingen dan de controlegroep. Volgens de onderzoekers duidt dat, in combinatie met eerdere studies, mogelijk op meer risicovol gedrag met alcoholgebruik in de toekomst.

Voorbehoud

Verschillende genetische- en omgevingsfactoren spelen een rol bij het risico op alcoholmisbruik. De resultaten moeten volgens de wetenschappers dan ook niet op zichzelf worden gezien.  Ze benadrukken dat meer onderzoek nodig is, om te bepalen wat de meest invloedrijke factor is.

Lees ook:Software spoort familieleden op
Lees ook:‘Sexting’ minder populair dan gedacht
Lees ook:Honger door slaapgebrek aangetoond in brein
Lees ook:Giftige algen gaven Hitchcock inspiratie voor The Birds
Lees ook:Waarom wij de besten zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.